🖤 Ar norėtumėte rūbo, pritaikyto visiems metų laikams?

Taip? Tai drąsiai galėtų būti rūbas iš vilnos. Labai vertinu šį unikalų ir natūralų pluoštą, kurio pasaulyje drabužių ir statybų pramonėje sunaudojame apie 2 milijonus tonų per metus. Apie vilnos ištakas šaltiniuose randame įvairių nuomonių. Manoma, kad ji yra vienas iš seniausių žmonių naudojamų tekstilės pluoštų. Pirmą kartą avys buvo prijaukintos Centrinėje Azijoje maždaug prieš 10 000 metų. O seniausi išlikę vilnonio audinio fragmentai buvo rasti Egipte 4000 metų prieš mūsų erą. Tai puikiai atspindi, kad vilna gali būti dėvima karšto klimato kraštuose ar Europoje ne tik šaltuoju, bet ir šiltuoju metų laiku, jei tik sugebėtumėme įveikti savo įsitikinimus ir psichologinius barjerus.

Bet ar visa vilna tam tinkama?! Tikrai ne! Įvairiausių gyvūnų plaukai gali būti vadinami vilna. Ji išgaunama kerpant arba šukuojant. Pavyzdžiui, angoros vilna šukuojama nuo triušio (iš šios vilnos aš nemezgu dėl nehumaniško elgesio su gyvūnais), kašmyras ir mohera - iš ožkų, jako, jaučio pošeimio žinduolio jako. O kur dar vikunijų, alpakos, šuns, kupranugarių ar labiausiai paplitusi ir mums puikiai žinoma avių ar merinosų avių vilna.

Vilnos balta palaidinė

Neapkrausiu Jūsų rašydama, nuo kurios gyvūno kūno dalies vilna vertingiausia. Nerašysiu ir jos plauko sandaros, nors ir nuo jo priklauso kokybė. Nekvaršinsiu Jums galvos apie vilnos plonumo, ilgio, banguotumo, žvilgėjimo ir kt. kokybės vertinimo subtilybes. Tik paminėsiu, kad atrinkus kokybišką žaliavą ji ilgu procesu apdirbama (ir apie tai galima daug kalbėti) iki mums plačiai naudojamų audinių, siūlų ir kt.

Svarbiausias momentas yra tas, kad kokybiškos vilnos pluoštas nėra maišomas su jokiu dirbtiniu pluoštu. Visos gerosios vilnos savybės: antibakterinė dėl joje esančio lanolino, elastingumo, prisitaikymo prie klimato ( kai reikia šildo, o kai reikia, vėsina ), tvarumo, nes visiškai suyra nepalikdama pėdsako žemėje, atsparumo trinčiai, nesielektrinimo dėl kokybiškos ir ypatingos plauko sandaros, mikro masažo, ypač reikalingo naujagimiams, natūralios apsaugos nuo UV, lengvai išvėdinami kvapai ir kt.

Gerąsias savybes išsaugo ir šiltuoju metų laiku mums tinka dėvėjimui tik natūrali kokybiška 100% vilna. Tai reiškia, kad gaminys "su vilna" ir "iš vilnos" skiriasi, kaip kumpis ir saliami, kaip diena ir naktis, kaip balta ir juoda. Nei vienas iš jų nėra blogas, tik labai labai skirtingi...

Džiaugiuosi savo klientėmis, kurios kruopščiai rinkdamos rūbus atostogoms, jau žino, kad prie dailių lininių suknelių megztuko prireiks tik vieno. Kuris bus numegztas iš kokybiškos vilnos ir prireikus šildys, bet neleis perkaisti.

G.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą